Кухня і нацыянальныя стравы Венгрыі
Дадаць закладку
Венгерская кухня адрозніваецца вялікай разнастайнасцю і фантазіяй у кулінарнай справе, а таксама надзвычайнай сытасцю страў.
На кухнях Венгрыі рыхтуецца вялікая колькасць страў з гародніны і мяса. Усе яны абмешваюць рэзкімі затаўкамі і спецыямі, самымі папулярнымі з якіх з'яўляюцца молатая чырвоная папрыка, рэпчаты лук і зялёны салодкі перац. Усё гэта надае венгерскім страў адмысловы насычаны смак.
Сярод гародніны сама часта выкарыстоўваецца капуста, якую то рыхтуюць па-турэцку, то проста выкарыстоўваюць у супах.
Класічнае страва венгерскага стала - густы і сытная суп-гуляш з мяса і часам бульбы, які сумяшчае ў сабе першую і другую стравы. З першых страў таксама варта пакаштаваць венгерскі рыбны суп «халасле».
Нацыянальную страву Венгрыі «перкельт» ўяўляе сабой абсмаленыя і тушаныя кавалачкі мяса ці курыцы ( «папрыкаш» - тое ж з даданнем смятаны) з гарнірам з галушак. Асаблівым вынаходствам ў Венгрыі лічыцца гусіная печань, якую тут вырабляюць па ўнікальнай тэхналогіі «фуа-гра», а таксама выкарыстоўваюць у падрыхтоўцы паштэтаў і другіх страў. Распаўсюджаны такія стравы, як «леча» з цыбулі, памідораў і папрыка з каўбасой з свініны, а таксама галубцы з выдатным фаршам, тушаныя ў адвары капусты з прыправамі.
Любяць венгры і рыбныя стравы, гарнірам да якіх часта выступае локшына з сырам і беконам. А смажанка рыхтуецца ў гэтай краіне ў разнастайных відах: ростбіф, фаршаваны парася, ялавічная выразка і г.д.
Асоба варта сказаць пра салодкія стравы, якія падаюць на стол у якасці дэсерту. Папулярна такая страва, як «турош-чуса» - гарачая локшына з даданнем тварагу, смятаны і шкварак. Можна паспрабаваць «рэцеш» - згорнутыя ў рулет тонкія тосты з начыннем з яблыка, вішні, маку і шмат чаго іншага, а таксама бісквітны шакаладны дэсерт з узбітымі сліўкамі, названы «Шамлойскай галушкай». Выдатна венгерскія кухары рыхтуюць штрудель, блінцы «Гундэль», а таксама знакамітую масу з каштанаў з даданнем вяршкоў. А самым любімым сярод венграў тортам з'яўляецца «Добаш».